Bezorgd om iemand?

Maak jij je zorgen over een vriend(in), een studiegenoot of collega? Ontdek op deze pagina hoe jij er voor de ander kan zijn terwijl je tegelijk ook goed zorg voor jezelf blijft dragen.

Wat doe je wel?

Heel wat jongeren vinden het moeilijk om over hun zorgen of gevoelens te praten. Toch kan je soms een aantal signalen opmerken die erop kunnen wijzen dat het niet zo goed gaat met iemand.

Deze signalen kunnen van persoon tot persoon verschillen.

  • Zich vaker terugtrekken of stiller zijn
  • Zich anders gedragen dan dat je de ander kent
  • Sneller emotioneel worden

De Houvast-app leert je de signalen herkennen die je vertellen dat iemand het moeilijk heeft. Je leert er ook hoe je iemand het best kan steunen.

Net zoals in een vliegtuig, waar je je eigen zuurstofmasker eerst moet opzetten, is het ook nu belangrijk dat je in de eerste plaats zorgt voor jezelf voordat je goed zorg kan dragen voor een ander.

  • Denk goed na over wat je aankan en wel/niet kan doen voor de ander
  • Praat over je bezorgdheden met iemand die je vertrouwt
  • Vergeet niet voldoende tijd voor jezelf te nemen en leuke dingen te doen
  • Neem het niet persoonlijk wanneer de ander ‘raar’ tegen je doet. Het ligt niet aan jou maar aan de moeilijkheden die de ander ervaart

Op nl.similes.be kan je terecht voor meer info of ontmoetingen met lotgenoten zodat jij terug even op adem kan komen.

Probeer jezelf in te leven in het verhaal van de ander. Probeer de ander te begrijpen, ook al denk je er anders over. Elke zorg heeft recht om gehoord te worden. Probeer zinnen als ‘Komt wel weer goed’ of ‘Goh, zo erg is dat toch niet’ te vermijden.

Vertel de ander dat je bezorgd bent en dat je graag met hen wil praten. Spreek vanuit jezelf, vertel wat je opmerkt en hoe jij je daarbij voelt. Misschien is de ander nog niet klaar voor zo’n gesprek, maar het voelt fijn om te weten dat je er voor hen bent. Probeer tijdens een gesprek de ander de tijd te geven om hun verhaal te doen. Luister actief, wees geïnteresseerd en stel vragen. Denk niet te snel dat je de ander begrijpt.

Laat je goedbedoelde adviezen en oplossingen nog even achterwege. Die helpen vaak niet, want iedereen is anders. Vraag liever hoe jij de ander kan helpen. Er zijn verschillende manieren waarop je steun kan geven aan iemand:

  • Emotionele steun (een luisterend oor, iemand waarmee je praat over gevoelige dingen)
  • Praktische steun (een maaltijd voorzien, de ander naar een afspraak brengen…)
  • Gezelschap (dingen doen om je gedachten even te verzetten)
  • Info en advies (‘Wat denk jij daarvan?’)

Wil de ander niet meteen naar je bezorgdheid luisteren? Misschien lukt het dan wel om aan te geven wat je zo bezorgd maakt en om enkele afspraken te maken. Wat heb jij nodig om je bezorgdheid te doen zakken? Wat heeft de ander nodig van jou om toch te praten als het wel nodig is?

Heb je het gevoel dat er nood is aan extra hulp? Voor jezelf of de ander?
Zoek dan steun bij iemand die je vertrouwt of ga op zoek naar extra hulp. Onze wegwijzer (link) kan je de hulp helpen vinden die bij je past: een luisterend oor, online begeleiding, gesprekken met lotgenoten enz. Moedig de ander aan om hulp te zoeken en ga samen met hen op zoek.

Wat doe je beter niet?

‘Zo erg is het niet’, ‘Het kan altijd erger', 'Het komt wel weer goed’....
Heb jij ooit al eens echt deugd gehad van zoiets te horen? Zo’n zinnen kunnen echt gesprek stoppers zijn. Je voelt je helemaal niet gehoord. Probeer dus zeker genoeg ruimte te geven aan de ander om hun verhaal te doen.

We staan meestal al in het begin van een gesprek klaar met onze eigen ervaringen en adviezen. Misschien heeft het jou geholpen om veel te wandelen in de natuur of een hobby te starten, maar daarom werkt dat voor een ander nog niet. Geef geen advies als je niet eerst geluisterd hebt. En geef het enkel als de ander daarom vraagt. Zoek dan samen naar wat kan helpen.

Misschien heb jij al wel eens iets gelijkaardigs meegemaakt. Of misschien heb jij wel last van het gedrag van de ander. Probeer toch eerst je luistertijd aan de ander te schenken.

Genoeg je best doen helpt niet om je beter te voelen en wanneer je een depressie hebt, lig je niet alleen maar in de zetel. Zo’n uitspraak helpt de ander niet vooruit.

Je kan niet altijd de belofte maken dat je er met niemand over zal praten. Wanneer er gesproken wordt over zelfmoordgedachten of wanneer jij de enige bent waarmee de ander spreekt, dan kan het een goed idee zijn om zelf wat steun te zoeken of het te vertellen aan een vertrouwenspersoon.

Het duurt een tijdje vooraleer iemand zich beter in z’n vel voelt. Herstel gaat niet in een rechte lijn, maar meer zoals in een rollercoaster. Ook wanneer je naar de psycholoog gaat zijn er meestal geen grote veranderingen na een paar gesprekken.

online begeleiding